Barok sanatı, 17. yüzyılda Avrupa’da gelişen bir sanat tarzıdır. Detaylı süslemeleri, fer ve gölgenin trajik kullanması ve abartılı figürleriyle karakterize edilir. Barok sanatının en bariz özelliklerinden biri altın varak kullanımıdır. Altın varak, parlak, metalik bir yüzey kurmak için bir yüzeye uygulanan ince bir altın levhadır.
Barok sanatında altın yaprağın kullanması eski Mısır’a kadar uzanmaktadır. Sadece altın yaprağın popülerliğinin zirvesine erişmesi Barok döneminde olmuştur. Altın yaprak, dini resimlerden ve heykellerden mobilyalara ve mimariye kadar her şeyi süslemek için kullanılmıştır.
Altın varak yürütmek için kullanılabilecek birçok değişik teknik vardır. En yaygın teknik su yaldızlama olarak adlandırılır. Bu teknikte, altın varağın yüzeye yapışmasına destek olan bir madde olan mordanla kaplanmış bir yüzeye ince bir altın varak tabakası uygulanır. Sonrasında altın varak, pürüzsüz ve parlak bir yüzey kurmak için bir aletle parlatılır.
Altın varak, yağlı yaldız ve kuru yaldız benzer biçimde öteki teknikler kullanılarak da uygulanabilir. Yağlı yaldız, su yaldızına benzer, sadece mordant yüzeye değil altın varağa uygulanır. Kuru yaldız, yapıştırıcı ile kaplanmış bir yüzeye altın varak uygulamayı içeren daha bayağı bir tekniktir.
Barok sanatında altın varak kullanması birçok değişik etkiye sahipti. Birincisi, bir zenginlik ve lüks duygusu yaratıyordu. Altın kıymetli bir metaldi ve sanatta kullanması zenginlik ve statü göstermenin bir yoluydu. İkincisi, altın varak kullanması Barok sanatına bir dram ve coşku duygusu kattı. Altın varakların parlak, ışıltılı yüzeyi, Barok sanatında çoğunlukla kullanılan koyu, kasvetli renklerle karşıtlık oluşturuyordu. Üçüncüsü, altın varak kullanması bir illüzyon duygusu yaratmaya destek oldu. Heykeller ve mobilyalar benzer biçimde 3d nesnelerde altın varak kullanması, nesnelerin katı altından yapılma olduğu yanılsamasını yarattı.
Barok sanatında altın yaprağın kullanması, çağın sanatçılarının becerisinin ve sanatsallığının bir kanıtıdır. Altın yaprak, çalışılması zor bir malzemedir ve muntazam bir halde uygulanması için oldukça fazla kabiliyet gerektirir. Barok sanatında altın yaprağın kullanması, Barok sanatında sembolizmin önemini de gösterir. Altın, zenginlik, güç ve ilahiliğin simgesiydi ve sanatta kullanması bu mühim fikirleri iletmenin bir yoluydu.
Barok Sanatı | Yaldızlama |
---|---|
16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Avrupa’da gelişen bir sanat seçimi. | Bir objeye lüks ve görkem katmak için altın varakların dekoratif amaçlı kullanması. |
Süslü ve abartılı süslemeler, fer ve gölgenin trajik kullanması ve varlıklı renkler ihtiva eder. | Mobilya, heykel ve fotoğraf benzer biçimde muhtelif objeleri yaldızlamak için kullanılabilir. |
Tarihin en meşhur sanat eserlerinden bazıları içinde Michelangelo’nun Sistine Şapeli tavanı ve Bernini’nin Azize Teresa’nın Vecdi tablosu yer ediniyor. | Yüzyıllardır sanatçılar tarafınca güzel ve hayranlık uyandıran sanat eserleri yaratmak için kullanılmıştır. |
Günümüzde hala popülerliğini korumakta olup çağıl mimariden moda tasarımına kadar her alanda karşımıza çıkmaktadır. | Herhangi bir nesneye lüks ve ihtişamlı bir dokunuş katmak için kullanılabilen oldukça yönlü ve güzel bir tekniktir. |
Yaldızlamaya
Yaldızlama, bir yüzeye ince bir altın yaprak tabakası tatbik işlemidir. Yüzyıllardır sanat, mimari ve mobilya objelerine zenginlik ve zarafet katmak için kullanılan bir dekoratif tekniktir.
Altın yaprak, altını son aşama ince tabakalara döverek yapılır ve ondan sonra hususi bir yapıştırıcı kullanılarak bir yüzeye uygulanır. Netice, yüzyıllarca dayanabilen güzel, ışıltılı bir yüzeydir.
Yaldızlama kompleks ve vakit alıcı bir işlemdir, sadece bununla birlikte ödüllendirici bir işlemdir. İyi yapıldığında, yaldızlama basit bir nesneyi bir sanat eserine dönüştürebilir.
III. Değişik Yaldız Türleri
Üç ana yaldız türü vardır: Su yaldız, yağ yaldız ve gomalak yaldız.
Su yaldızlama, yaldızlamanın geleneksel yöntemidir ve en dayanıklı olanıdır. Alçıtaşı zeminle hazırlanmış bir yüzeye ince bir altın yaprak tabakası uygulanmasını ihtiva eder. Altın yaprak ondan sonra yüksek bir parlaklığa kadar parlatılır.
Yağlı yaldız, su yaldızından daha azca dayanıklı olan daha yeni bir yaldızlama yöntemidir. Yağ bazlı bir vernikle hazırlanmış bir yüzeye ince bir altın yaprak tabakası uygulanmasını ihtiva eder. Altın yaprak ondan sonra yüksek bir parlaklığa kadar parlatılır.
Şellak yaldızlama, su yahut yağ yaldızlama kadar dayanıklı olmayan bayağı ve ucuz bir yaldızlama yöntemidir. Şellak solüsyonuyla hazırlanmış bir yüzeye ince bir altın yaprak tabakası uygulanmasını ihtiva eder. Altın yaprak ondan sonra yüksek bir parlaklığa kadar parlatılır.
II. Yaldızlama
Yaldızlama, yüzyıllardır dekoratif bir teknik olarak kullanılmış olup, kökeni eski Mısır’a kadar uzanmaktadır. Orta Yüzyıl’da, yaldızlama dini sanat ve objeleri süslemek için kullanılmış ve Barok döneminde giderek daha popüler hale gelmiştir. Barok sanatçılar, eserlerinde lüks ve heybetli bir tesir yaratmak için altın yaprak kullanmışlardır ve bu, Barok sanatının tanımlayıcı özelliklerinden biri haline gelmiştir.
Altın yaprak, altını son aşama ince tabakalar halinde çekiçleyerek yapılır ve ondan sonra altın yaprağının yüzeye yapışmasına destek olan yapışkan bir madde olan mordan kullanılarak bir yüzeye uygulanır. Yaldızlama elle yahut makineyle yapılabilir ve düz yüzeyler, kabarık yüzeyler ve kompleks desenler dahil olmak suretiyle muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilir.
Yaldızlama kompleks ve vakit alıcı bir işlemdir, sadece çarpıcı sonuçlar üretebilir. İyi yapıldığında, yaldızlama herhangi bir nesneye bir lüks ve zenginlik dokunuşu katabilir.
V. Yaldızlama İçin Araçlar ve Malzemeler
Yaldız yapımında gereksinim duyulan temel çalgı ve gereçler şunlardır:
- Altın yaprak
- Alçıtaşı
- Ebat
- Bir yaldızcının fırçası
- Bir parlatıcı
- Bir su kabı
- Bir sünger
- Bir yapışkan bez
Altın yaprak, 23 ayardan 24 ayara kadar muhtelif ağırlıklarda mevcuttur. Altın yaprağın ağırlığı, ne kadar kalınca olacağını belirleyecektir. Alçı, yaldızlanacak nesnenin yüzeyini hazırlamak için kullanılan bir astardır. Ebat, altın yaprağını gessoya yapıştırmak için kullanılan su bazlı bir yapıştırıcıdır. Bir yaldızcının fırçası, ebat ve altın yaprağı yürütmek için kullanılan minik, yumuşak bir fırçadır. Bir parlatıcı, altın yaprağını düzeltmek ve cilalamak için kullanılan bir araçtır. Ebat ve altın yaprağını nemli tutmak için bir su kabı kullanılır. Fırçayı ve yaldızlanacak nesnenin yüzeyini temizlemek için bir sünger kullanılır. Yaldızlamadan ilkin nesnenin yüzeyindeki tozu yahut kiri temizlemek için bir yapışkan bez kullanılır.
VI. Yaldızlama İçin Emniyet Önlemleri
Yaldızlama yaparken, işlemde kullanılan zararı olan kimyasallardan ve malzemelerden kendinizi korumak için önlemler almak önemlidir. Bu önlemler şunları ihtiva eder:
- Yaldızlamada kullanılan kimyasallardan ellerinizi korumak için eldiven giyinin.
- Altın varak uygulaması esnasında oluşan tozdan akciğerlerinizi korumak için teneffüs aleti kullanın.
- Yaldızlamada kullanılan kimyasalların dumanını solumamak için iyi havalandırılan bir alanda çalışın.
- Yaldızlama işlemi esnasında evlatları ve evcil hayvanları emek verme alanından uzak tutun.
Bu önlemleri alarak yaldızlamada kullanılan zararı olan kimyasallardan ve malzemelerden kendinizi koruyabilirsiniz.
Yaldızlama Esnasında Meydana getirilen Yaygın Yanlışlar
İnsanların yaldızlama yaparken meydana getirdiği birkaç yaygın hata vardır. Bu hatalardan birkaç bayağı ipucunu izleyerek kaçınılabilir.
- Kafi yapıştırıcı kullanmamak. Yapıştırıcı, altın yaprağı yerinde tutan şeydir, bu nedenle kafi oranda kullanmak önemlidir. Kafi yapıştırıcı kullanmazsanız, altın yaprak emin olmaz ve düşebilir.
- Altın yaprağı oldukça kalınca yürütmek. Altın yaprağı ince bir katman halinde uygulanmalıdır. Oldukça kalınca uygularsanız, düzeltmesi zor olur ve çatlayabilir.
- Altın yaprağını cilalamamak. Cilalama, altın yaprağını parlak hale getirmek için pürüzsüz, sert bir nesneyle ovma işlemidir. Altın yaprağını cilalamazsanız, o denli parlak olmayacak ve pürüzsüz bir yüzeye haiz olmayacaktır.
Bu yaygın hatalardan kaçınarak yaldızlama projelerinizin başarıya ulaşmış olmasını sağlayabilirsiniz.
Başarıya ulaşmış Yaldızlama İçin İpuçları
Başarıya ulaşmış yaldızlama için birkaç ipucu:
- Pak ve kuru bir yüzey kullanın.
- Altın varakları hafif vurarak uygulayın.
- İyi havalandırılmış bir alanda çalışın.
- Altın yaprağını kesmek için keskin bir bıçak kullanın.
- Sabırlı olun ve tekniğinizi uygulayın.
Birazcık ergonomik yaparak projelerinizde güzel yaldızlı yüzeyler yaratabileceksiniz.
IX. Yaldız Malzemeleri Nereden Alınır
Muhtelif çevrimiçi ve çevrimdışı perakendecilerden yaldız malzemeleri satın alabilirsiniz. En popüler tedarikçilerden bazıları şunlardır:
Ek olarak birtakım sanat malzemeleri ve el sanatları mağazalarında da yaldız malzemeleri bulabilirsiniz.
S: Yaldızlama nelerdir?
A: Yaldızlama, bir yüzeye ince bir katman halinde altın varak uygulanması işlemidir.
S: Yaldızlamanın değişik türleri nedir?
A: Yaldızlamanın iki ana türü vardır: Su yaldızlama ve yağ yaldızlama.
S: Bir obje iyi mi yaldızlanır?
A: Bir objenin yaldızlanması şu adımları ihtiva eder:
- Yüzeyin hazırlanması
- Altın yaprağın uygulanması
- Altın yaprağın parlatılması
0 Yorum