- II. Mimarlık Fotoğrafçılığı Nelerdir?
- III. Mimarlık Fotoğrafçılığı
- IV. Değişik Mimari Resim Türleri
- V. Mükemmel Mimari Fotoğraflar Çekmek İçin İpuçları
- VI. Mimarlık Fotoğrafçılığı İçin Ekipman
- VII. Mimari Fotoğrafların Düzenlenmesi
- Marketing ve Mimarlık Fotoğrafları Satışı
- IX. Mimarlık Fotoğrafçılığı İşletmenizi Tanıtmak
Mimarlık fotoğrafçılığı sıkıntılı fakat ödüllendirici bir türdür. Kompozisyon için keskin bir göz, fer ve gölge anlayışı ve bir binanın güzelliğini ona adaletli bir halde yansıtma kabiliyeti gerektirir.
Gece kent manzaralarının fotoğraflarını çekmek bilhassa zorlayıcı olabilir, sadece bununla beraber inanılmaz derecede ödüllendirici de olabilir. Aydınlatılmış kent manzarası, hayranlık uyandıran ve düşündürücü bir halde yakalanabilir.
Bu yazıda, geceleyin kent manzaralarının mükemmel fotoğraflarını çekmenin değişik yanlarını ele alacağız. Kompozisyondan aydınlatmaya, ekipmandan son işleme kadar her şeyi ele alacağız.
İster deneyimli bir fotoğrafçı olun, talep eder yeni başlıyor olun, aydınlatılmış kent manzarasının güzelliğini iyi mi yakalayacağınıza dair ipuçlarını okumak için okumaya devam edin.
Antet | Hususiyet |
---|---|
Mimarlık fotoğrafçılığı nelerdir? | |
Mimarlık Fotoğrafçılığı Nelerdir? | Mimarlık fotoğrafçılığının zamanı |
Değişik Mimari Fotoğrafçılığı Türleri | Mükemmel mimari fotoğraflar çekmek için ipuçları |
Mükemmel Mimari Fotoğraflar Çekmek İçin İpuçları | Mimarlık fotoğrafçılığı için ekipmanlar |
Mimarlık Fotoğrafçılığı İçin Ekipmanlar | Mimarlık fotoğraflarını tertip |
Mimarlık Fotoğraflarını Tertip | Mimarlık fotoğraflarının pazarlanması ve satışı |
Marketing ve Mimarlık Fotoğrafları Satışı | Mimarlık fotoğrafçılığı işinizi tanıtın |
Mimarlık Fotoğrafçılığı İşletmenizi Tanıtın | Sıkça Sorulan Sorular |
II. Mimarlık Fotoğrafçılığı Nelerdir?
Mimarlık fotoğrafçılığı, binaların ve öteki yapıların güzelliğini ve karakterini soruşturma sanatıdır. Bir binanın tarihini belgelemek, bir gayrimenkul gelişimini tanıtmak ya da yalnız güzel bir imaj kurmak için kullanılabilir.
Mimari fotoğrafçılığı, fotoğrafçının bir binanın ayrıntılarını yakalayabilmesini ve bununla beraber bir ölçüt ve görüş açısı duygusu yaratmasını gerektirdiği için sıkıntılı olabilir. Sadece, fotoğrafçının dünyanın dört bir tarafındaki insanoğlu tarafınca beğenilebilecek sahneler yaratmasına imkan tanımış olduğu için oldukca ödüllendirici de olabilir.
En meşhur mimari fotoğrafçılarından bazıları Julius Shulman, Balthazar Korab ve Ezra Stoller’dır. Emek harcamaları hayattaki en ikonik binalardan kimilerini belgelemeye destek oldu ve yeni nesil mimari fotoğrafçılarına esin verdi.
III. Mimarlık Fotoğrafçılığı
Mimari fotoğrafçılığı yüzyıllardır varlığını sürdürüyor, sadece reel bir sanat formuna dönüşmesi 19. yüzyılda resim makinesinin icadından sonrasında gerçekleşti.
İlk fotoğrafçılar, binaların güzelliğini ve ihtişamını soruşturma zorluğuna kapıldılar ve bunu yapmak için yakın zamanda muhtelif teknikler geliştirdiler.
En popüler tekniklerden biri, fotoğrafçıların düşük ışıkta bile bir binanın cephesindeki bilgileri yakalamasına imkan tanıdığı olan uzun pozlama süresi kullanmaktı.
Öteki fotoğrafçılar değişik açılar ve perspektifler denediler, hatta çalışmalarına görünüm fotoğrafçılığının unsurlarını bile dahil etmeye başladılar.
20. yüzyılın başlarında mimari fotoğrafçılık köklü bir tür haline gelmişti ve zamanı koruma ve mimari tasavvur da dahil olmak suretiyle muhtelif amaçlarla binaları belgelemek için kullanılıyordu.
Günümüzde mimari fotoğrafçılık hâlâ popüler ve saygı duyulan bir sanat formudur ve dünyanın en sembolik binalarının çarpıcı görüntülerini kurmak için kullanılır.
IV. Değişik Mimari Resim Türleri
Mimari fotoğrafçılığın birçok değişik türü vardır ve her birinin kendine has zorlukları ve ödülleri vardır. En popüler mimari fotoğrafçılık türlerinden bazıları şunlardır:
- Şehir manzaraları
- Bina dış cepheleri
- Bina iç mekanları
- Mimarisi olan manzaralar
- Mimari detaylar
- Vakit atlamalı fotoğrafçılık
- 360 aşama fotoğrafçılık
- Sanal gerçeklik fotoğrafçılığı
Her mimari fotoğrafçılık türü kendine has kabiliyet ve teknikler gerektirir. Sözgelişi, kent manzaraları insanların ve trafiğin hareketini yakalamak için geniş açılı bir lens ve süratli bir deklanşör hızı gerektirir. Bina dış mekanları mimarinin detaylarına yaklaşmak için bir telefoto lens gerektirir. Bina iç mekanları fer ve gölgelerin detaylarını yakalamak için bir tripod ve yavaş bir deklanşör hızı gerektirir. Mimari içeren manzaralar kameraya giren fer miktarını azaltmak için geniş açılı bir lens ve bir etkisiz kesafet filtresi gerektirir. Mimari detaylar mimarinin minik detaylarını yakalamak için bir makro lens ve durağan(durgun) bir el gerektirir. Vakit atlamalı fotoğrafçılık uzun bir müddet süresince bir takım resim çekebilecek halde ayarlanabilen bir kamera gerektirir. 360 derecelik fotoğrafçılık sahnenin tam 360 derecelik görünümünü yakalayabilen hususi bir kamera gerektirir. Sanal gerçeklik fotoğrafçılığı sanal gerçeklik deneyimi yaratabilen hususi bir kamera ve yazılım gerektirir.
İlgi duyduğunuz mimari fotoğrafçılığın türü kesinlikle, daha iyi fotoğraflar çekmenize destek olacak birkaç temel ipucu vardır. Bu ipuçları şunları ihtiva eder:
- Mevzuya yaklaşın.
- Kamerayı sabitlemek için bir tripod kullanın.
- Arka planı bulanıklaştırmak için geniş bir diyafram kullanın.
- Hareketi yakalamak için düşük deklanşör hızı kullanın.
- Yansımaları azaltmak için polarize filtre kullanın.
- Sema ile ön plan arasındaki pozlamayı dengelemek için dereceli bir etkisiz kesafet filtresi kullanın.
- Gölgeleri doldurmak için flaş kullanın.
- Fotoğraflarınızı geliştirmek için post-prodüksiyon yazılımları kullanın.
Birazcık ergonomik yaparak, çevrenizin güzelliğini ve ihtişamını yakalayacak çarpıcı mimari fotoğraflar çekmeyi öğrenebilirsiniz.
V. Mükemmel Mimari Fotoğraflar Çekmek İçin İpuçları
Mükemmel mimari fotoğrafları çekmek için birtakım ipuçları:
- Günün doğru saatini seçin. Mimari fotoğrafları çekmek için en iyi süre, güneşin gökyüzünde alçakta olduğu ve gölgelerin uzun olduğu sabahın erken saatleri ya da akşamın geç saatleridir.
- Tripod kullanın. Tripod, kameranızı durağan(durgun) tutmanıza ve bulanık fotoğrafların oluşmasını engellemenize destek olacaktır.
- RAW formatında çekim yapın. RAW formatı, fotoğraflarınızı sonrasında düzenlerken size daha çok elastikiyet sağlar.
- Geniş bir diyafram kullanın. Geniş bir diyafram, arka planı bulanıklaştırmanıza ve dikkati mimariye odaklamanıza destek olacaktır.
- Değişik açılarla denemeler yapın. Mimariye yakından ve şahsi olarak yaklaşmaktan ya da uzaktan çekim yapmaktan korkmayın.
- Polarize filtre kullanın. Polarize filtre parlamayı azaltmaya ve fotoğraflarınızdaki kontrastı iyileştirmeye destek olabilir.
- Fotoğraflarınızı dikkatlice düzenleyin. Fotoğraflarınızı düzenlerken pozlama, kontrast ve doygunluğa dikkat ettiğinizden güvenli olun.
VI. Mimarlık Fotoğrafçılığı İçin Ekipman
Mimarlık fotoğrafçılığı için gereksinim duyduğunuz ekipman, bütçenize ve yapmak arzu ettiğiniz fotoğrafçılık türüne bağlı olarak değişecektir. Sadece, birtakım temel ekipman parçaları şunlardır:
- Geniş açılı lensli bir DSLR kamera
- Bir tripod
- Uzaktan deklanşör özgür bırakma
- Polarize filtre
- Yansız kesafet filtresi
Bu temel ekipmanlara ayrıca, flaş, gimbal sabitleyici ya da drone’a yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz.
İşte mimari fotoğrafçılık için lüzumlu ekipmanların daha ayrıntılı bir dökümü:
- Geniş açılı lensli DSLR kamera: Geniş açılı lense haiz bir DSLR kamera mimari fotoğrafçılık için eğer olmazsa olmazdır şu sebeple bütün binayı tek seferde çekmenize imkan tanır. Geniş açılı lensler çoğu zaman 16 mm ya da daha geniş bir odak uzaklığına haizdir.
- Üçayak:Mimari fotoğrafçılığında tripod eğer olmazsa olmazdır şu sebeple kameranızı durağan(durgun) tutmanızı ve bulanık görüntülerin oluşmasını engellemenizi sağlar.
- Uzaktan deklanşör özgür bırakma: Uzaktan deklanşör, kameraya dokunmadan resim çekmenizi sağlar ve kamera sarsıntısını önlemeye destek olabilir.
- Polarize filtre: Polarize filtre parlamayı azaltmaya ve görüntülerinizdeki kontrastı iyileştirmeye destek olabilir.
- Yansız kesafet filtresi:Yansız kesafet filtresi, kameraya giren fer miktarını azaltmaya destek olabilir; bu da gün ışığı koşullarda resim çekerken yararlı olabilir.
Bu temel ekipmanlara ayrıca, flaş, gimbal sabitleyici ya da drone’a yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz.
Bir flaş, görüntülerinizin karanlık alanlarına fer eklemek ya da trajik efektler yaratmak için kullanışlı olabilir. Bir gimbal sabitleyici, elde çekim yaparken kameranızın durağan(durgun) kalmasına destek olabilir ve bu da hareket eden nesneleri yakalamak için kullanışlı olabilir. Bir drone, binaların havadan görüntülerini yakalamak için kullanılabilir ve bu da benzersiz bir görüş açısı sağlayabilir.
Netice olarak, mimari fotoğrafçılık için en iyi ekipman, kullanırken basit olduğunuz ve arzu ettiğiniz neticeleri üreten ekipmandır. Değişik ekipman parçalarıyla denemeler yapın ve sizin için en iyi olanı görün.
VII. Mimari Fotoğrafların Düzenlenmesi
Mimari fotoğrafları tanzim etmek, genel görünümlerini ve hislerini iyileştirmenin mükemmel bir yolu olabilir. İşte mimari fotoğrafları tanzim etmek için birkaç ipucu:
-
Fotoğraftaki detayların görünür olduğu için güvenli olmak için pozlamayı ve kontrastı ayarlayın.
-
Gökyüzünü yoğunlaştırmak ve binadaki bilgileri ortaya çıkarmak için kademeli bir filtre kullanın.
-
Fotoğrafın ana mevzusuna dikkati çekmek için bir vinyet ilave edin.
-
Dikkat dağıtacak unsurları kaldırmak için fotoğrafı kırpın.
-
Daha görsel açıdan cazibeli bir resim kurmak için renkleri ve doygunluğu ayarlayın.
Mimarlık fotoğraflarını tertip hikayesinde daha ayrıntılı informasyon edinmek için aşağıdaki kaynaklara göz atabilirsiniz:
Marketing ve Mimarlık Fotoğrafları Satışı
Mükemmel mimari fotoğraflar çektikten sonrasında, bu tarz şeyleri pazarlamaya ve satmaya başlamanın tarihi geldi. İşte birkaç ipucu:
- Çalışmalarınızın kuvvetli bir portföyünü oluşturun. Bu, değişik becerilerinizi ve stillerinizi yayınlayan muhtelif fotoğraflar içermelidir.
- Çalışmanızı dergilerde, kitaplarda ve çevrimiçi olarak yayınlatın. Bu, çalışmanızın daha geniş bir kitle tarafınca görülmesini sağlamanın mükemmel bir yoludur.
- Potansiyel müşterilere direkt ulaşın. Bunlar mimarlar, iç mimarlar, emlak geliştiricileri ve diğerlerini içerebilir.
- Çalışmanızı tanıtmak için toplumsal medyayı kullanın. Fotoğraflarınızı Instagram, Feysbuk ve Twitter’da paylaşın ve daha geniş bir kesime ulaşmak için hashtag’ler kullanın.
- Fotoğraflarınızı çevrimiçi satmayı düşünün. Fotoğraflarınızı satabileceğiniz Shutterstock, iStock ve Alamy benzer biçimde birçok internet sayfası bulunmaktadır.
Bu ipuçlarını takip ederek mimari fotoğraflarınızı marketing ve satma şansınızı artırabilirsiniz.
IX. Mimarlık Fotoğrafçılığı İşletmenizi Tanıtmak
Kendinizi bir mimarlık fotoğrafçısı olarak kanıtladıktan sonrasında, işletmenizi tanıtmaya başlamanız önemlidir. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır, bunlar içinde şunlar bulunur:
- Bir internet sayfası ve/ya da çevrimiçi portföy oluşturma
- Çalışmalarınızı mimari fotoğrafçılık yarışmalarına gönderin
- Öteki mimarlar ve fotoğrafçılarla ağ oluşturma
- Mimarlık fotoğrafçılığı ile alakalı makaleler yazmak ve konuşmalar yapmak
- Çalışmanızı paylaşmak için toplumsal medyayı kullanma
- Öteki işletmelerle işbirliklerine girmek
Bu ipuçlarını takip ederek, mimari fotoğrafçılık işiniz için görünürlüğünüzü artırmanıza ve yeni müşteriler çekmenize destek olabilirsiniz.
S: Gece mimariyi fotoğraflamanın en iyi yolu nelerdir?
A: Gece mimari fotoğrafçılığınızı geliştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. ilk olarak, kameranızı durağan(durgun) tutmak için bir tripod kullanın. İkinci olarak, daha çok fer almak için geniş bir diyafram kullanın. Üçüncü olarak, hareketi dondurmak için süratli bir deklanşör hızı kullanın. En son, en iyi neticeleri bulmak için değişik pozlama süreleri ve ISO ayarlarıyla denemeler yapın.
S: Mimarlık fotoğraflarını tanzim etmek için ipuçları nedir?
A: Mimari fotoğrafları düzenlerken, görüntülerinizin genel görünümünü ve hissini iyileştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. ilk olarak, fotoğraflarınızın muntazam halde pozlandığından güvenli olmak için pozlamayı ve kontrastı ayarlayın. İkinci olarak, vurguları azaltmak ve fotoğraflarınızdaki gölgeleri çoğaltmak için kademeli bir filtre kullanın. Üçüncü olarak, fotoğraflarınızın kenarlarını yoğunlaştırmak ve görüntünüzün merkezine dikkat çekmek için bir vinyet kullanın. En son, fotoğraflarınızdaki renkleri ayarlamak ve daha canlı hale getirmek için renk düzeltmesini kullanın.
S: Mimarlık fotoğraflarımı iyi mi pazarlayabilir ve satabilirim?
Mimarlık fotoğraflarınızı pazarlamanın ve satmanın birkaç değişik yolu vardır. ilk olarak, çalışmalarınızı sergilemek için bir portföy internet sayfası oluşturabilirsiniz. İkinci olarak, fotoğraflarınızı yığın fotoğrafçılık ajanslarına gönderebilirsiniz. Üçüncü olarak, fotoğraflarınızı direkt müşterilere pazarlayabilirsiniz. En son, çalışmalarınızı toplumsal medyada ve öteki çevrimiçi platformlarda tanıtabilirsiniz.
0 Yorum